Tilbake
Larvik kommune
Skriv ut

8. trinn - Natur og miljø -"Et møte med Thor Heyerdahl"

"På denne kloden lever vi som på en flåte. Alle er vi sammen og vi vil synke eller flyte sammen." - Thor Heyerdahl.

Thor Heyerdahl var larviksgutten og verdensborgeren som viste et brennende engasjemnet for globale miljøutfordringer hele sitt liv.  Han lyttet ikke til skeptikerne og gjennomførte sine mål selv om andre sa det var umulig! Vi er glade for å fortsatt kunne presentere dette opplegget med besøk i hans barndomshjem og møte med noen av dem som gikk i hans fotspor.

Lærerveiledning

Velkommen til en dag i Thor Heyerdahls fotspor!

Besøk i Steingata 7 og foredrag i Sliperiet.

Thor Heyerdahl var en mann som fikk ting til å skje. Han ble en internasjonal helt som som ikke lyttet til skeptikerne og som gjennomførte sine mål selv om andre sa de var umlige. Dette er en holdning utøverne fra fortellerhuset ønsker å videreformidle: At handlingene til en enkelt person, deg eller meg, spiller en stor rolle med tanke på miljø, natur og fremtid. De tar elevene med på en fortellervandring i Thor Heyerdahls fotspor. Steder han tråkket som barn og ble formet som menneske.  Fortellingen om hans dramatiske og eventyrlige liv blir presentert fra et perspektiv der ungdom vil kjenne seg igjen. De vil kunne leve seg inn i det å være et menneske som prøver å gjøre en forskjell. Elevene vil også få møte Øyvin Lauten som var med på Tangaroa ekspedisjonen i 2006 og Rahiti ekspedisjonen i 2015.

Det er fortellerne Georgiana Keable, Charlotte Øster som vil fortelle levende om Thor Heyerdahls liv og virke på vandringen og workshopen.De vil også belyse og jobbe med klimautfordringer vi har idag.

Husk klær etter været og gode sko. Husk dessuten matpakke og drikke til lunsjen som nytes i indre havn eller på Sliperiet!

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Larvik
  • Kunstnere/grupper: Øyvin Lauten, Georgiana Keable og Charlotte Øster.
  • Produsent: Gillian Hockly
  • I samarbeid med: Thor Heyerdahlinstituttet
  • Idé/opplegg: Gillian Hockly

Om kunstner / utøver / gruppe

Øyvin Lauten var kaptein på en av flåtene på Rahitiekspedisjonen i 2015, mannskap på Tangaroa ekspedisjonen som seilte i Thor Heyerdahls fotspor i 2006.

Charlotte Øster arbeider som freelance forteller og kursholder. Hun har turnert og turnerer gjennom Den kulturelle skolesekken med ulike forestillinger i flere fylker. Hun har hatt oppdrag for NRK, Litteraturhuset, Riksscenen, Det Andre Teateret, Rikskonsertene, Festspillene i Bergen, Den internasjonale Fortellerfestivalen, Førde internasjonale folkemusikkfestival, Mela festival, skoler, barnehager, bibliotek, næringsliv, m.m.Charlotte er medlem av Fortellerhuset og ensemblet Pøh!

Georgiana Keable har fortalt til tusenvis av elever i skoler og barnehager i England og Norge, og ukentlig i en skole i Groruddalen over 3 år.  Hun har undervist i Muntlig Fortelling på Høyskolen i Oslo i 13 år.  Ledet Den Norske Fortellerfestivalen i 5 år der gjestene har inkludert bl.a. Prinsesse Martha Louise, Odd Børresen, Shabana Rehman, Miljøvernministeren, og internasjonale fortellerstjerner.  Hun har også åpnet den første skreddersydde arena for fortelling i Norden.  Georgiana startet "Morsmålsdagen" der fortellere forteller på 11 forskjellige morsmål.  Videre har hun fortalt på festivaler i England, Iran, Danmark, Sverige, India og Finland.  Turnert med Den Kullturelle Skolesekken i mange fylket og har samarbeidet med "Den Magiske Kappen", CD og forestilling med Deichmanske biblioteket.  Ledet fortelling på Festspillene i Bergen.  Utarbeidet flere forestillinger for voksne bl.a. om miljøet og om integrering.  Laget forteller CD'er og fortellinger på internett.  Fortalt på konferanser, fortellerkafeer, sesong på Litteraturhuset osv.  Holdt mange kurs bla.a. for Fredskorpset, Høyskoler, Folkeuniversitetet, Soil Association osv.